De huishoudentoeslag, die andere toeslagen moest vervangen, blijkt onuitvoerbaar.

Het kabinet kampt met een nieuwe financiële tegenvaller. Volgend jaar gaat het om 600 miljoen euro, de jaren erna om 1,2 miljard. De tegenvaller komt doordat het kabinet noodgedwongen moet afzien van de invoering van de huishoudentoeslag. Die zou volgend jaar de zorg-, huur- en andere toeslagen moeten vervangen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken liet de Tweede Kamer maandagavond weten dat het plan onuitvoerbaar is.

Extra naar buitenland

Een gevolg zou zijn dat voor honderden miljoenen aan toeslagen extra naar het buitenland geëxporteerd moet worden. Om dat te voorkomen zou gekozen moeten worden voor een vorm die volgens de Belastingdienst onuitvoerbaar is.

Asscher zei maandagavond dat het kabinet zijn ,,verlies gaat nemen”. Voor de tegenvaller van 600 miljoen volgend jaar zal het een eenmalige oplossing zoeken. Voor 2016 en later komt het met een alternatief plan. Asscher wilde daarover nog niks kwijt.

Asscher: geen voorschot op belastinghervorming

In Den Haag circuleren geruchten dat het kabinet een voorschot wil nemen op de grote belastinghervorming die waarschijnlijk in de volgende regeerperiode plaatsvindt. Maar Asscher vindt dat niet verstandig. Hij vreest nieuwe uitvoeringsproblemen als de belastingherziening gedeeltelijk naar voren wordt gehaald.

De top van het kabinet kwam maandagavond opnieuw bijeen met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen VVD en PvdA en de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP. Ze willen een akkoord bereiken over een extraatje voor de gezondheidszorg.

Extra geld voor gemeenten

Het is de bedoeling dat de gemeenten zo'n 250 miljoen extra krijgen omdat zij vanaf volgend jaar allerlei zorgtaken op hun bordje geschoven krijgen. Dat geld moet komen uit meevallers.

De fractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) zeiden voor aanvang van het overleg dat de nieuwe tegenvaller de speurtocht naar geld voor de zorg er niet makkelijker op maakt. De oppositiepartijen willen, evenals de PvdA, volgend jaar ook nog geld vinden voor een lastenverlichting voor de lagere inkomens. Het kabinet is van de bevriende drie afhankelijk om zijn plannen door de Senaat te krijgen, waar het geen meerderheid heeft.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl